Amager Demons’ Historie

Eventyret starter

Historien om Amager Demons startede i efteråret 2002, da en lille gruppe af dedikerede NFL fans besluttede sig for at danne en amerikansk fodboldklub på Amager.
Der var allerede flere tilbud i Københavnsområdet, men det var udelukkende etablerede klubber, og ideen var at skabe noget nyt på Amager. At bygge noget op fra bunden, hvor nye spillere kunne lære spillets regler i et tempo, hvor alle kunne følge med.
Der var ikke langt fra tanke til handling, og der blev hurtigt arrangeret fællestræninger for alle de interesserede.
De første træninger foregik på Skottegårdsskolen i Kastrup, og det var en af landets bedste trænere, Kim Éwe, der stod for at sætte spillerne ind i de mest basale teknikker. Alle lavede de samme øvelser, da der var endnu ikke nogen, der spillede en bestemt position. Træningen handlede om at blive fortrolig med bolden og bevægelserne, og der var heller ikke noget, der hed skulderbeskytter eller hjelm. Det stod dog hurtigt klart, at interessen var stor, og pludselig var der over 20 spillere til træning, og gymnastiksalen begyndte at føles en smule trang. Med hjælp fra Tårnby Kommune fik klubben tildelt en udendørs træningsbane på Pilegårdsskolen i Tårnby. Det var nu Henrik Henriksen, der trænede de unge Dæmoner, og det begyndte efterhånden at ligne en rigtig amerikansk fodboldklub. Holdet bestod stadig af overvejende helt nye spillere, men der var også en lille håndfuld erfarne folk, der var mere end villige til at lære fra sig. Der manglede imidlertid stadig noget. De fleste spillere havde intet udstyr, og kampe var der ingen af. Man savnede at komme i gang med at spille rigtig football.

Demons starter i Boblerrækken

I løbet af 2003 kom der dog for alvor skub i tingene. Klubben fik en ny træner, Kenneth Laursen, som havde store ambitioner for holdet. Inden længe blev der arrangeret køb af udstyr, spillet træningskampe, og trænet fast to dage om ugen. Spillerne var nu begyndt at træne mere specifikt på enkelte positioner, og i det hele taget blev der gået mere struktureret til sagen.
Amager Demons begyndte at spille kampe i DAFF’s begynderrække for nystartede klubber, Boblerrækken. Det var 7-mands fodbold, og nogen egentlig turnering var der ikke tale om. Boblerrækken var nærmere en række “træningskampe” mod andre hold på samme niveau. På dette tidspunkt var der et stort boom i amerikansk fodbold, så det var ikke svært at finde modstandere.
Efter sæsonen stod det klart, at holdet var modent til at tage skridtet fuldt ud og tilmelde sig en rigtig turnering. Størstedelen af holdet havde dyrket sporten i under 1 år, men der var en helt speciel gejst blandt spillerne, som jo havde været med til at starte projektet op fra bunden, og alle kunne se, at det kunne drives langt videre.

2. Division og U19 hold

I 2004 spillede Amager Demons så sine første kampe i 2. division, som på dette tidspunkt var 9-mands fodbold.
Det viste sig dog hurtigt, at der var langt fra at spille 7 mod 7 i Boblerrækken og til at spille 2. division mod andre etablerede klubber. De første kampe bød således på sviende nederlag, men også på en utrolig udvikling, og stille og roligt fik Amager Demons kæmpet sig op i tabellen, og endte med at overraske alle ved at spille sig hele vejen til finalen i klubbens første rigtige sæson.
Finalen blev desværre tabt med et enkelt touchdown til Sønderborg Patriots, så klubben måtte “nøjes” med en sølvmedalje. Til gengæld var der ikke længere nogen, der var i tvivl om, hvem Amager Demons var, og tilstrømningen af nye spillere til klubben var enorm. Udviklingen betød, at der nu var en god blanding af helt nye spillere og erfarne kræfter, der var kommet til fra andre klubber. Desuden begyndte en del unge spillere at vise interesse for sporten, og det lykkedes at samle nok spillere til at danne et U19 hold. Klubben var for alvor blevet sat på landkortet.

Ny hjemmebane ved Amagerhallen

Tårnby kommune måtte også sande, at klubben var i rivende udvikling, og tildelte derfor en bane ved Amagerhallen, som nu blev klubbens nye trænings- og kampbane. Det var et stort skridt for klubben, som nu havde langt bedre faciliteter end tidligere. Desuden var banen kun til brug for Amager Demons, og altid streget op til amerikansk fodbold. Der blev senere anskaffet en container til klubbens udstyr, ligesom Amagerhallen stillede flere lokaler til rådighed til opbevaring og kontor m.m..
2005 markerede en helt ny æra i Amager Demons historie. Klubben var på lidt over et år gået fra at være en håndfuld hyggespillere til nu at markere sig som en af de bedst organiserede klubber i Danmark. En aktiv og hårdtarbejdende bestyrelse sørgede for masser af låneudstyr og kampuniformer, og klubben blev konstant promoveret som stedet, hvor alle nye spillere kunne føle sig velkommen og let indgå i fællesskabet.
Bestyrelsens holdning var et klart udtryk for den generelle holdning i truppen. Fællesskabet var altid i højsædet, og der blev brugt lige dele tid på hård træning og socialt samvær.

Finale sejr og oprykning

Det viste sig at være den helt rigtige opskrift på succes. Amager Demons seniorhold gik ubesejret igennem sæsonen 2005 og vandt ligeledes finalen mod M.O.T. Maniacs fra Varde, hvilket betød oprykning til landets næstbedste række, 1. division.
2006 startede som lyn og torden med en sejr over Copenhagen Towers, der året forinden havde spillet i National Ligaen, landets bedste række. Men træerne voksede ikke ind i himlen. 1. division var en stor omvæltning, og modstanderne var langt bedre, end man havde været vant til. Det blev til mange og store nederlag i både 2006 og 2007. Klubben havde svært ved at hæve niveauet på banen, og lå konstant i bunden af tabellen.
Efter sæsonen 2007 besluttede Kenneth Laursen efter fire år at stoppe som træner. De mange skuffelser fra de seneste par år, havde tyndet noget ud i truppen, og det var svært for alle at finde motivationen til at blive ved. Heldigvis gik det godt for U19 holdet i samme periode, så der var aldrig tvivl om klubbens overlevelse.

Ny Head Coach og ny stil

Til sæsonen 2008 stod Amager Demons derfor med et trænerproblem, men heldigvis kunne bestyrelsen rekruttere internt, og dermed stod tidligere offensive coordinator Christoffer Knudsen pludselig i spidsen for seniorholdet. Desværre fortsatte den dårlige stime, og 2008 blev en gentagelse af de foregående år. På den positive side var der nu kommet så meget gang i ungdomsarbejdet, at klubben havde nok unge spillere til at tilmelde et U16 hold til DAFF’s turneringer.
Det var tydeligt for alle i og omkring klubben, at hvis der fortsat skulle være et seniorhold i 1. division, så skulle der ske noget drastisk. Mange spillere havde forladt klubben de seneste tre år, og endnu flere gik med tanker om at stoppe.
Heldigvis havde bestyrelsen arbejdet hårdt i kulissen på at skaffe et godt trænerteam, der kunne bringe klubben ud af det sportslige dødvande, og kulminationen på dette arbejde blev ansættelsen af Jesper Torstensson som ny træner. Jesper havde flere års trænererfaring fra Herlev Rebels som både junior- og seniortræner. Det var tydeligt fra start, at Jesper kunne bidrage med en masse på både det sportslige og organisatoriske plan.
Trænerskiftet satte virkelig gang i hjulene igen, og da Amager Demons i 2009 gik på banen til den første kamp i sæsonen, var det et forandret hold, der trådte ind på grønsværen. Mange af de gamle spillere genfandt glæden og entusiasmen fra de første år, og klubbens mange nye spillere sprang med på vognen. Det var igen blevet sjovt at spille amerikansk fodbold i Amager Demons, og det viste sig både til træning og kamp.

For første gang i flere år vandt holdet flere kampe, end de tabte, og med nød og næppe endte man i slutspillet. En slutspilsplads betød, at man pludselig ikke længere var bundprop i divisionen, men nu skulle kæmpe om oprykning til det forjættede land, National Ligaen. Slutspillet endte dog med to nederlag, men alligevel havde 2009 været en succés udover al forventning.
Klubben kunne desuden endnu engang udvide ungdomstilbuddene, denne gang med et U13 hold, så der nu var en mulighed for at spille amerikansk fodbold på Amager – uanset alder.

Oprykning og ungdoms succes

I 2010 var målsætningen klar – oprykning til National Ligaen. Med en trup af både veteraner og unge talenter lykkedes det Amager Demons at vinde 8 ud af 10 kampe og samtidig sikre 1. Divisionstitlen og klubbens andet trofæ på 8 år. Klubbens yngre medlemmer ville dog ikke stå tilbage for seniorholdet, og der blev leveret flere flotte resultater på bl.a. U19-holdet, ligesom U16 oplevede en stadigt stigende tilgang af nye spillere. Et nyt breddehold for helt nye spillere, der ville snuse til sporten, og for gamle veteraner, der ikke længere havde tiden til football på eliteplan, blev oprettet.

Nationalliga – here we come

Entusiasmen frem mod Amager Demons første tur i landets bedste række var ikke til at tage fejl af. Der blev gået til den i vægtlokalet i off season, og der blev snakket meget om muligheden for at prøve sig af mod landets bedste spillere. Første møde i National Ligaen var mod de forsvarende mestre Søllerød Golddiggers og begyndte også lovende for dæmonerne, der indtil få minutter før pausen i åbningskampen blot var bagud med 3 point. Mødet med det langt højere tempo i landets bedste række var dog mere, end hvad spillerne kunne klare en hel kamp, og som gassen gik af ballonen hos Demons forsvar og angreb, så viste Golddiggers større rutine og især bredere trup sig til sidst i kampen, som de forsvarende mestre vandt komfortabelt. Kampens udvikling var symptomatisk for sæsonen. For i langt de fleste opgør var Demons i stand til at spille op med de bedste og holde scoren tæt, indtil spillerne tabte pusten. Trætte spillere var ofte årsagen til, at scoreboardet tit viste et knusende nederlag til National Ligaens ny opkomlinge. Men selvom angrebet til tider havde vanskeligt ved at sætte point på tavlen, og forsvaret blev løbet over og kastet tyndt, så viste Demons samtidig, at uanset stillingen, så blev der kæmpet til det sidste på banen. Et trættende program med 7 kampe på 8 uger i foråret pressede imidlertid også holdet, der måtte se sig decimeret af skader inden den vigtige kamp mod Kronborg Knights. Holdet fra Helsingør var på forhånd udpeget til at være det hold, som Demons skulle måle sig med i første sæson i National Ligaen – og det hold, som skulle besejres, hvis nedrykning skulle undgås. Heldigt for Amager Demons seniorhold kunne flere af de talentfulde spillere fra klubbens U19 hold hjælpe til i den afgørende kamp – og der var brug for hver en hjælp. Med en føring på 7 – 0 og med 30 sekunder tilbage stod Demons på egen 1 yard linje med en 4 down. I stedet for at punte valgte Demons dog at lade kickeren scramble i egen end zone for til sidst at løbe ud over baglinjen for en safety. Dermed fik Kronborg Knights et sidste forsøg til at udligne, men på det efterfølgende kickoff lykkedes det Demons at stoppe Kronborgs returner – første sejr i National Ligaen i klubbens historie var en realitet.
Med blot to kampe i efteråret var der ikke meget at gøre for Demons, der allerede var sikret overlevelse i rækken. Den første efterårskamp blev tabt til de mesterskabshungrende Copenhagen Towers fra Gentofte, mens Demons på udebane viste, at holdet havde vænnet sig til tempoet og hentede en klar sejr på 28 – 0 over Kronborg Knights i årets sidste kamp.

Fremgang på banen

Med en 2 – 8 record i 2011 blev forventningerne til holdets præstationer øget. Målet i 2012 var at nærme sig slutspillet og samtidig vise, at Demons ikke længere var den nye dreng i klassen. Sæsonen begyndte endnu engang med et møde med de danske mestre. Denne gang var det Triangle Razorbacks, som mødte op på Lucifers Backyard, og det blev for andet år i træk til et stort nederlag i sæsondebutten. Derefter fulgte to frustrerende nederlag til Aalborg 89′ers, Aarhus Tigers og Odense Swans, inden det endelig blev til en sejr over Esbjerg Hurricanes. I forårssæsonen var der imidlertid problemer i kulissen, der endte med, at trænerstaben og bestyrelsen opgav samarbejdet. Sommerpausen bød derfor på en ny bestyrelse, hvor Henrik “Doc” Pedersen efter flere sæsoner som spillet og træner satte sig i front af Amager Demons.
Den nye bestyrelses første beslutning var at genindsætte Jesper Torstensson og resten af trænerstaben, og Amager Demons sluttede sæsonen langt bedre, end den var begyndt. Et forsmædeligt nederlag til Swans i foråret blev ændret til en knusende sejr på udebane, mens Aarhus Tigers fik samme tur i Aarhus. Sæsonen sluttede med en tæt dyst mod lokalrivalerne fra Herlev Rebels, men trods et nederlag var Demons blot én sejr fra at sikre sig playoffs i klubbens blot anden sæson i National Ligaen.

Af Jacob Udengaard & Dan Andersen

Skriv kommentar