High School USA – det var rent bonderøvsliv

High School USA – det var rent bonderøvsliv

Amerikansk fodbold er fortsat en nichesport i Danmark, men sporten er inde i en positiv udvikling, og niveauet stiger på alle plan. Danmarks senior landshold har netop vundet B-VM i Italien og skal nu op i A-puljen og kæmpe med Europas bedste. Landsholdet i flag football triumferede også ved VM i Italien senere på måneden, og U16 og U19 er i stor fremgang. At de danske landshold begynder at gøre det bedre, kan hænge sammen med, at et stigende antal spillere i de danske klubber tager springet til USA – og prøver at spillet football ’over there’.

For mens de fleste er fint tilfredse med at blive i Danmark og spille i klubberne, så er ambitionerne lidt højere hos andre. Én af Amager Demons spillere, der tog turen til USA, er Frederik Normann. Netop hjemvendt fra et år i Oklahoma gør han status over sit ophold, og hvad det har givet ham som footballspiller.

”Oplevelsen var super fed. Jeg kom tre uger før skolen begyndte og football startede lige fra starten af skolen med træning i 43 graders varme. Jeg havnede i Oklahoma, så der var tørt og varmt,” lyder det indledende fra Frederik Normann. Livet hos en kristen familie i staten Oklahoma i det sydlige USA bød udover football på almindelig skolegang i den lokale high school, kirke tre gange om ugen og de daglige rutiner på værtsfamiliens gård.

”jeg boede på en farm, hvor der var masser af dyr, så det var rent bonderøvsliv,” fortæller Frederik Normann, der er i sit femte år med football efter at være startet på Amager Demons U13 hold. Oplevelsen af at bo og leve i USA, med alt hvad dertil hører af kirkegang og bonderøvsliv, var også en stor del af lysten for at komme til USA, selvom det dog mest var livet på footballbanen, der var interessant, fortæller Frederik Normann, der kom til USA via firmaet Interstudies. En tidligere spiller i klubben havde været i USA med samme firma, og så var det bare at skrive lidt om sig selv og håbe på, at en familie vælger dig, forklarer Frederik Normann, der samtidig påpeger, at turen selvfølgelig ikke er gratis – der skulle en del penge til.

Livet som footballspiller i USA er ikke overraskende noget helt andet end i Danmark. Mens mange i Danmark spiller for sjov, så er der i USA en helt anden seriøsitet omkring sporten. Her spiller alle for at komme videre til college, og der bliver gået langt mere til den, fordi amerikanerne er opvokset med sporten og lever og ånder for den, forklarer Frederik Normann, der dog ikke mener, at niveauet i Danmark er så langt bagefter. ”Vi har et højt niveau i Danmark, må jeg indrømme. Især på landsholdet – da jeg var på U19 camp. Der er vi ikke meget dårligere, end der hvor jeg var,” siger han.

Én der kan tale med om niveauet på landsholdet er Mads Hyrsting Larsen, der i 2013 for alvor fik sit gennembrud på både U19 og senior. Med det kombinerede Amager Demons/Copenhagen Tomahawks hold blev det til en sølvmedalje i Danmarksserien, mens præstationerne på senior rakte til holdets første slutspilskamp – og så selvfølgelig en tur med U19 landsholdet. Det er dog gået hurtigt for den blot 17-årige spiller, der året inden modstanderen hed Triangle Razorbacks og Søllerød Gold Diggers, huserede på et hårdt kæmpende U16 hold. Det store skridt fra U16 til U19 og Nationalligaen har været en fed oplevelse, fortæller Mads Hyrsting Larsen, der især lægger vægt på at skulle konkurrere på et helt nyt niveau. ”Der er jo ikke noget, der måler sig med NL i andre danske ligaer eller på U19 niveau. Det har været sjovt at prøve, og det har gjort mig til en meget bedre spiller,” lyder det fra den unge komet. Han peger samtidig på, at han er kommet tidligt i gang med sin udvikling, og derfor har en fordel, før han aldersmæssigt bliver seniorspiller. ”Jeg tror det bliver en fordel for mig, at jeg har taget mit ”rookie” år tidligt,” vurderer Mads Hyrsting Larsen, og peger på, at det især er på det taktiske plan, at han er blevet bedre, ligesom han er blevet en klogere footballspiller, der tager flere rigtige beslutninger.

Springet fra U16 til U19 og seniorfootball er ganske stort, men netop erfaringen fra landsholdsfootball er en af grundene til, at Mads Hyrsting Larsen var forberedt på udfordringen. ”Det giver et indblik i football på højt niveau. Der er jo ikke nogen klubber, der kører det show, som landsholdet kører,” forklarer Mads Hyrsting Larsen. Der er nemlig ikke noget, der kan sammenlignes med de uger, hvor man er på landsholdscamp, hvor alt handler om football, alt handler om at spille sig på holdet, alt handler om at vinde… ”Du spiser, sover og tænker football,” lyder mantraet fra Mads Hyrsting Larsen, der dog påpeger, at landsholdet ikke er ren konkurrence. Man får nemlig også kammerater for livet, og det er endnu en af grundene til, at man bør prøve sig af på landsholdet, hvis man har evnerne og ambitionerne til det, lyder opfordringen. Man skal dog være parat til at arbejde hårdt, da man pludseligt skal spille sig på holdet, og derfor er man nød til at have motivationen og lysten til at kæmpe hver træning, lyder det fra Mads Hyrsting Larsen.

At kæmpe for at komme på holdet kender Frederik Normann alt til. Opholdet i USA bød nemlig også på hård coaching, hvor godt ikke er godt nok – det skal være det bedste – til hver kamp og til hver træning, fortæller Frederik Normann.